Dlaczego dieta jest tak ważna w niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy, nawet niewyrównana (nieleczona) u wielu osób nie jest jedyną przyczyną zwiększenia masy ciała. Tylko u pewnej grupy chorych zwiększenie masy ciała wynika z obrzęków. Zwykle przyczyny powstania nadwagi czy otyłości są mieszane.

Poza niewystarczający poziomem hormonów tarczycy, dana osoba ma szereg innych problemów i złych nawyków żywieniowych. Niektórzy badacze wykazują, że w przebiegu zaburzeń tarczycy dochodzi do zaburzeń metabolizmu węglowodanów – insulinooporności. Pomimo faktu, że wyniki badań nie są jednoznaczne, na pewno warto wykonać badania w tym kierunku, na przykład krzywą cukrową i insulinową. U wielu osób z niedoczynnością stwierdzany jest dodatni bilansu energetyczny, czyli osoby te niestety spożywają zbyt dużo energii w stosunku do jej zużycia. Skutkiem jest zwiększanie się ilości tkanki tłuszczowej – czyli po prostu tycie.

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w wymienione wcześniej makro- i mikroskładniki może łagodzić wiele objawów u chorych na niedoczynność tarczycy i poprawiać samopoczucie! Należy oczywiście dobrać odpowiednią ilość energii, białka, tłuszczu oraz węglowodanów, przede wszystkim złożonych.

Jakie są zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy?

1. Należy jeść małe porcje pożywienia w stałych odstępach czasu, czyli co najmniej 4-5 posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny.

2. Białko w diecie powinno uwzględniać produkty pochodzenia zwierzęcego i dostarczać 15-20% dziennej podaży energii. Zaleca się chude mięso (drób, indyk, królik, cielęcina), przetwory mleczne (kefiry, jogurty naturalne, maślanka, sery twarogowe). Produkty te są, między innymi, źródłem tyrozyny, czyli aminokwasu niezbędnego do syntezy hormonów tarczycy.

3. Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i wzbogacona o oleje roślinne np. olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy. Należy również pamiętać o rybach morskich jako dobrym źródle NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Należy natomiast unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w maśle, smalcu, łoju.

4. Powinno się wybierać węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (IG). Mąka pszenna powinna być wykluczona z diety – należy spożywać produkty z mąki razowej i ciecierzycy. Owoce powinny być jedzone w ograniczonej ilości, natomiast należy spożywać więcej warzyw. Warzywa o niskim IG to cebula, bakłażan, cukinia, awokado, grzyby, kiełki, fasola szparagowa, seler, cykoria. Wśród owoców niski IG ma czerwona i czarna porzeczka, agrest, pomarańcza, borówki, granat, kiwi, czereśnia.

5. Należy ograniczać warzywa z rodziny krzyżowych, czyli kapustę, kalafior, brokuły, brukselkę, rzodkiew, rzepę, jarmuż, chrzan, boćwinę, ponieważ zawierają substancje wolotwórcze zmniejszające wykorzystanie jodu w procesie tworzenia i aktywacji hormonów tarczycy. Warzywa te mają jednak cenne składniki odżywcze. Dlatego dopuszcza się ich spożycie w małych ilościach – 4 razy w tygodniu po 150g (patrz: moja dieta garstkowa!). Właściwa obróbka, czyli gotowanie w dużej ilości wody, bez przykrycia sprawia, że substancje wolotwórcze zawarte w warzywach krzyżowych zostają w dużej mierze wyeliminowane po odlaniu wody!

6. Unikamy spożycia soi – warto ją wyeliminować z diety. Pomimo tego, że zawiera znaczne ilości białka, ma również w składzie izoflawony, które ograniczają wchłanianie jodu oraz fityniany utrudniające wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku w naszym organizmie. Należy uważać i sprawdzać skład kupowanych produktów białko soi może znajdować się w wielu wędlinach i wysoko przetworzonych produktach, na przykład w hamburgerach, kotletach rybnych, pizzy, a także w chlebie i innych wyrobach piekarskich.

7. Konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy wypijać ok. 2,5 l wody mineralnej niegazowanej dziennie. Dla osób z niedoborem jodu zaleca się wodę wzbogaconą o ten pierwiastek.

Powyższe zalecenia w łatwy sposób spełnia DIETA GARSTKOWA.

  • Jest ona bogata w błonnik pokarmowy, ponieważ produkty zawierające ten składnik pojawiają się co najmniej w 4 posiłkach w ciągu dnia. Przekłada się to na lepszą pracę układu pokarmowego, co zapobiega zaparciom i przybieraniu na wadze.
  • Małe porcje zaproponowanych przeze mnie posiłków, w połączeniu ze stałymi porami ich spożycia, pomogą w regulacji gospodarki węglowodanowej.
  • Dieta garstkowa bazuje na produktach bogatych w białko chude mięso i ryby, mleko oraz jego przetwory, dlatego zapewnia odpowiednią podaż wapnia i żelaza, co uzupełnia niedobory, jakie często występują u osób z niedoczynnością tarczycy.
  • Zróżnicowanie diety garstkowej gwarantuje również pokrycie dziennego zapotrzebowania na inne cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy, czyli jod, selen, cynk oraz witaminy.

Podsumowując:
Złota zasada w niedoczynności tarczycy to bogata w składniki odżywcze, zrównoważona, dobrze zbilansowana dieta garstkowa !