Jakie substancje są istotne w dietoterapii niedoczynności tarczycy?
Bezpośredni wpływ na funkcjonowanie tarczycy ma jod, żelazo, cynk i selen. Wśród składników diety, których niedobór może wpływać na zaburzenia funkcji tarczycy, wymienia się także witaminy E i D oraz witaminy z grupy B.
Jod to pierwiastek niezbędny do syntezy hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, a jego niedobór może być przyczyną niedoczynności tarczycy. Nadmiar jodu również jest niekorzystny, gdyż duże stężenia jodków w organizmie mogą hamować działanie innych hormonów. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, czyli około 150µg jodu, zapewnia dieta bogata w takie produkty jak ryby morskie i słodkowodne, produkty mleczne, jaja oraz produkty zbożowe.
Selen jest niezbędny do prawidłowej przemiany hormonu T4 do T3, a jego niedobór zmniejsza przyswajalność jodu z diety, co powoduje, że objawy niedoczynności tarczycy mogą się znacznie nasilać. Zalecane średnie spożycie tego składnika to 45µg. Wśród produktów dostarczających znacznych ilości selenu wymienia się skorupiaki i ryby (dorsz, halibut, makrela, łosoś, śledź, ok. 20-60µg/100g), nasiona roślin strączkowych, czosnek, grzyby (6-14µg/100g) oraz orzechy brazylijskie (1917µg/100g).
Żelazo — deficyt tego pierwiastka powoduje zmniejszone wydzielanie hormonów tarczycy oraz zwiększone stężenie TSH we krwi, dlatego warto zadbać o produkty bogate w żelazo, jak suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe i mięso oraz jego przetwory.
Cynk i witamina E. Cynk, podobnie jak selen, odpowiada za mechanizmy odpornościowe, a także reguluje tempo metabolizmu. Współdziałając z witaminą E, zwiększa przyswajanie jodu w organizmie. Podstawowym źródłem cynku są produkty zbożowe oraz mięso i jego przetwory. Najwięcej cynku jest w zarodkach pszennych, nasionach lnu, pestkach dyni oraz pieczywie pełnoziarnistym, kaszy gryczanej i kaszy jaglanej. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych, kiełkach i ziarnach zbóż.
Witamina D reguluje czynność większości tkanek organizmu oraz układ odpornościowy, co jest także niezwykle ważne w niedoczynności tarczycy. Niedobór tej witaminy powoduje nieprawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowej oraz może być przyczyną stanów depresyjnych u pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Dieta powinna być zatem bogata w produkty dostarczające tej substancji, czyli ryby i oleje, produkty mleczne, jaja oraz mięso.
Witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie tarczycy. Na przykład witamina B12 jest potrzebna do prawidłowej produkcji hormonu T3. Dobrym źródłem witaminy B12 są białka zwierzęce, czyli ryby, mięso, drób, jajka i produkty mleczne. Należy pamiętać, że witamina ta nie występuje w produktach roślinnych i dlatego wegetarianie, a szczególnie weganie muszą koniecznie ją uzupełniać.
Jak prawidłowo komponować posiłki i bilansować dietę w niedoczynności tarczycy?
Jak prawidłowo przyrządzać potrawy?: Jakich produktów unikać?
Odpowiedzi w artykule: Dlaczego dieta jest tak ważna w niedoczynności tarczycy?