Mazurek jaglany

 

 

 

 

 

Spód do mazurka jaglanego

200 g mąki jaglanej
3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki ksylitolu
100 g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia.
Rozcierać masło z mąką mikserem aż powstanie drobna kruszonka.
Wymieszać z jogurtem, a następnie wbić jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto.
Gdyby ciasto się kleiło, można podsypać więcej mąki.
Uformować kulę, rozpłaszczyć ją na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie wyłożyć ciastem foremkę

Masa serowa
100g twarogu chudego
60 g masła
2 jajka
1 białko (ubić pianę)
1/3 szkanki cukru trzcinowego
sok z połówki cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystko razem zmiksować i wyłożyć masę na spód mazurka
Piec około 30 min w temp. 180 stopni