Dna moczanowa jest chorobą reumatyczną. Charakteryzuje ją przede wszystkim ból stawów, spowodowany ich zapaleniem, jednocześnie dna może wpływać na zmiany w układzie krążenia oraz w pracy nerek.
Choroba ta powstaje w wyniku odkładania się kryształków moczanu sodu w tkankach otaczających stawy oraz w płynie stawowym.

Styl życia, a szczególnie żywienia jest jednym z głównych czynników powstania tej choroby, szczególnie u osób predysponowanych genetycznie, otyłych, jedzących za dużo mięsa oraz pijących za mało wody niegazowanej, no i oczywiście nadużywających alkoholu zwłaszcza piwa.

Zatem ważne, żeby w diecie z tą chorobą liczyć kwas moczowy w produktach, jeść regularnie 5 posiłków składających się z 3 grup produktów (produkt białkowy o niskiej zawartości puryn, produkt skrobiowy oraz warzywa/ owoce).
Ale przede wszystkim nie zapomnieć o piciu wody, nie mniej, niż 2,5 l dla dorosłego człowieka, przy prawidłowej masie ciała. Woda odgrywa kluczową rolę w całym przemianie materii, a szczególnie przemywaniu tkanek i usuwaniu produktów przemiany materii.