Jajka sadzone w pomidorach z piekarnika (1 porcja)

Energia – 301 kcal
Błonnik – 8,4 g

Składniki:

• 1 duży dojrzały pomidor (200 g)
• sól, pieprz do smaku
• 1 jajo (60 g)
• 1 plaster (15 g) sera mozzarella light
• 1 łyżka (5 g) posiekanej dymki
• 2 kromki (70 g) pieczywa pełnoziarnistego

 

 

Sposób przygotowania:

• Pomidor umyj, osusz, a następnie odetnij wierzchnią część i łyżeczką wybierz miąższ.
• Wnętrze pomidora posól i popieprz.
• Tak przygotowany pomidor ustaw w naczyniu żaroodpornym lub zawiń w folię aluminiową.
• Do wnętrza pomidora wbij jajo. Staraj się zrobić to tak, aby żółtko się nie rozlało.
• Jajko na wierzchu oprósz solą i pieprzem i przykryj plastrem mozzarelli.
• Tak przygotowany pomidor zapiekaj w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez ok. 15 min, dopóki jajko się nie zetnie i ser nie rozpuści.
• Upieczony pomidor posyp posiekaną drobno dymką i podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.