Pasta jajeczna z warzywami (2 porcje)
Energia – 342 kcal
Błonnik – 10,75 g
Składniki:
• 3 jaja (180 g)
• 7 rzodkiewek (105 g)
• 1 ogórek świeży (180 g)
• 1⁄2 papryki czerwonej (230 g)
• 1⁄2 papryki żółtej (60 g)
• 3 łyżki (15 g) drobno posiekanego szczypiorku
• sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
• 4 kromki (140 g) pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przygotowania:
• Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
• Rzodkiewki, ogórka i paprykę umyj.
• Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
• Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.
• Paprykę pozbaw gniazd nasiennych, ponownie umyj i również pokrój w drobną kostkę.
• Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
• Następnie rzodkiewkę, ogórka, paprykę i szczypiorek dodaj do jaj i delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
• Podawaj z 2 kromkami pieczywa pełnoziarnistego.