Sałatka jajeczna z kiełkami słonecznika (2 porcje)

Energia – 323 kcal
Błonnik – 9,25 g

Składniki:
• 1 szklanka (80 g) mieszanki sałat (lodowa, rukola, roszponka, cykoria)
• 1/2 dużej marchwi (100 g)
• 1 pomidor (170 g)
• 2 jaja (120 g)
• 1 porcja (10 g) alg morskich
• 1 plaster (30 g) sera twarogowego chudego
• 1 łyżka (6 g) soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki (5 g) musztardy
• sól, pieprz
• 1⁄2 szklanki (35 g) kiełków słonecznika
• 1 łyżeczka (5 g) masła
• 1 ząbek (5 g) czosnku
• 4 kromki (120 g) chleba tostowego pełnoziarnistego

Sposób przygotowania sałaty:
• Sałaty, marchewkę i pomidory umyj i osusz.
• Marchewkę zatrzyj na tarce na grubych oczkach.
• Pomidora pokrój w grubą kostkę.
• Jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki i pokrój w ósemki.
• Algi morskie pokrój na małe kawałki i namocz je w wodzie przez ok. 30 min, następnie odlej wodę i osusz algi na sicie.
• Czosnek drobno posiekaj z odrobiną soli.
• Plaster sera pokrój w kostkę. Sos:
• Sok z cytryny połącz z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
• Sałatę wymieszaj z pomidorami, kiełkami i algami, następnie polej sosem i przełóż do salaterki. Na wierzchu ułóż kostki sera i jajko pokrojone w ósemki.
• Masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem czosnkowym posmaruj pieczywo i pokrój je w drobną kostkę, a następnie zapiecz w piekarniku na złoty kolor.
• Powstałymi grzankami posyp sałatkę.