Witamina C

TAJEMNICE SKUTECZNOŚCI DZIAŁANIA NATURALNEJ WITAMINY C

Witamina C czyli kwas askorbinowy to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest ona składnikiem odżywczym niezbędnym dla prawidłowego przebiegu całego szeregu funkcji organicznych. Organizm człowieka nie potrafi jej syntetyzować dlatego musi dostarczać ją z zewnątrz czyli z pożywieniem. Większość ludzi niestety nie otrzymuje dostatecznej ilości tej witaminy w codziennie spożywanych pokarmach.

Może być ona w formie syntetycznej lub naturalnej. Naturalna witamina C charakteryzuje się znacznie lepszą przyswajalnością i biodostępnością. Bierze ona bezpośredni udział w wielu procesach oksydacyjno-redukcyjnych, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej (tworzenie kolagenu), procesach odpornościowych (nasila syntezę immunoglobulin, aktywizuje produkcję limfocytów T), w przemianie żelaza, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych a także w biosyntezie hemoglobiny i hormonów nadnerczy.

Zapotrzebowanie na Witaminę C

Zapotrzebowanie dobowe na witaminę C wynosi u przeciętnego człowieka według norm żywieniowych 60 mg co jest niewystarczające i mało skuteczne. Aby witamina C była skuteczna to jej dzienne zapotrzebowanie powinno wynosić przeciętnie od 500 do 1000 mg.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zdecydowanie większe u ludzi w wieku podeszłym, w okresie choroby, infekcji czy przeziębienia, u rekonwalescentów, sportowców wyczynowych i amatorów, a szczególnie u palaczy papierosów. Wynosi ono przeciętnie od 1000 mg do 3000 mg dziennie. Dlatego w takich właśnie dawkach witamina C powinna być uzupełniana codziennie w formie naturalnych suplementów diety.

Skuteczność Witaminy C 

Według koncepcji Linus Paulinga (znany amerykański naukowiec, uczony, fizyk i chemik, 2- krotny laureata nagrody Nobla, który żył ponad 100 lat) bardzo duże dawki naturalnej witaminy C czyli 1000 mg – 5000 mg na dobę, utrzymują układ odpornościowy na bardzo wysokim poziomie i skutecznie likwidują infekcje wirusowe oraz bakteryjne na bieżąco.

Dr Linus Pauling zalecał i sam stosował od 1000 mg – 18 000 mg witaminy C dziennie aż do ustąpienia choroby. Ponieważ syntetyczna witamina C (syntetyczny kwas askorbinowy) wydala się z moczem w ciągu 2-3 godziny od przyjęcia, lepiej ją przyjmować w naturalnej postaci lub jako preparaty o przedłużonym działaniu (chelaty). System stopniowego, kontrolowanego uwalniania witaminy C z chelatów czy jej naturalnych form takich jak: kwiatów Hibiskusa, owoców Głogu i Dzikiej Róży, wiśni Acerola pozwala na to, by witamina C uwalniana z tabletki w ciągu 16 – 18 godzin była stale obecna w organizmie osoby zażywającej ją.

Skuteczność naturalnej witaminy C jest bardzo wysoka i nieporównywalna z aptecznymi preparatami czyli syntetycznym kwasem askorbinowym, ponieważ jest on słabo przyswajany przez organizm człowieka i bardzo szybko wydalany, nie spełniając swojej funkcji dla organizmu człowieka.

W przypadku niektórych chorób zakaźnych, gdzie stosuje się leczenie antybiotykami, w skutek ich działania drastycznie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C. Zatem bardzo wskazane jest przyjmowanie suplementacji z naturalnej witaminy C z bioflawonoidami, aby wzmocnić układ odpornościowy i wesprzeć go w walce z patogenami. Witamina C należy do najsilniej działających antyutleniaczy. Podane informacje dotyczą naturalnej witaminy C, zasadniczo różniącej się od witaminy C, którą możesz kupić w aptece. Naturalna witamina C wchodzi w głąb komórki a tam skutecznie i intensywnie pracuje. Syntetyczny kwas askorbinowy w dużych dawkach zakwasza układ moczowy, obciąża nerki i po 2 godzinach opuszcza organizm człowieka. Naturalną witaminę C mogą z powodzeniem stosować osoby z dysfunkcją nerek(np. kamienie nerkowe).

Najskuteczniejsze i naturalne dla człowieka suplementy diety z witaminy C otrzymuje się obecnie w specjalnych procesach technologicznych z owoców i kwiatów Hibiskusa, wiśni Acerola, owoców Głogu lub Dzikiej Róży, które zawierają dodatkowo wiele cennych dla organizmu bioflawonoidów takich jak: Rutyna, Hesperydyna czy Kwercetyna które skutecznie wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne człowieka.

Zalecane stosowanie witaminy C:

  • 1000 – 3000 mg dziennie w celach profilaktycznych (przez cały rok)
  • 2000 – 5000 mg dziennie w stanach przeziębienia (okres jesienno – zimowy)
  • 3000 – 10.000 mg dziennie w stanach choroby wirusowej lub ostrej infekcji
  • 3000 – 10.000 mg dziennie w stanach choroby wirusowej lub ostrej infekcji